Monday, 16 February 2009
BMI (Body mass index)
BMI буюу Биеийн жингийн индекс (Body mass index эсвэл Quetelet index), хүний биеийн жин болон өндрийг харьцуулдаг статискийн хэмжил зүй юм. BMI-г хүний биенд агуулагдах өөхний хэмжээг харуулдаг хэмээх түгээмэл ойлголт байдаг ч энэ нь буруу ойлголт юм. BMI нь хүний биеийн өндөртэй харьцуулан идеал жинг гаргадаг бөгөөд хэрэглэхэд хялбар арга юм. Тийм ч учираас
1830-1850 онд Белги эрдэмтэн Adolphe Quetelet-ын боловсруулсан энэхүү индекс хүний биеийн жинг, хүний өндрийн квадратад хуваан гарсан тоогоор хүний биеийн жин өндөртэйгээ тэнцвэртэй эсэхийг харуулдаг аж. BMI нь нээгдсэнээсээ хойш 100 гаруй жилийн дараа буюу Баруунд таргалалт ихсэж эхэлсэн 1950-1960 оноос олны дунд тархаж, алдаршаж эхэлжээ. Барууныхан хүний BMI-г хүний "тарган" "туранхай"г шийддэг томъёо хэмээн итгэжээ.
Биеийн жингээ өндрийнхөө квадратад хуваахад (BMI)
* 18.5-аас бага бол тураалтай буюу жоохон таргалахад гэмгүй
* 18,5-25 гарч байвал хэвийн
* 25-30 гарч байвал тарган
* 30-35 хоёр дугаар зэргийн тарган буюу турахад илүүдэхгүй
* 35-40 хэт тарган буюу эрүүл мэндэд хохирол учируулж чадахуйц илүүдэл жинтэй хэмээн үздэг байна.
Дээрх үзүүлэлт насанд хүрээгүйчүүдийн хувид арай өөрөөр дүгнэгддэг байна.
* 14.9-өөс бага бол тураалтай
* 15-18.4 бол туранхай
* 18.5-22.9 хэвийн
* 23-27.5 тарган
* 27.6-40 хоёр дугаар зэргийн тарган
* 40-өөс дээш бол хэт тарган буюу эрүүл мэндэд хохирол учируулж болохуйц илүү жинтэй хэмээн үздэг байна.
Биеийн жингийн индексээ олж жин, өндрийнхөө харьцааг тооцолохыг хүсвэл энд дараарай.
Эх сурвалж
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment